Fase 2

HSCT

03/04/2017 | cath

Het moment is bijna daar: 4 april begint fase 2. Dan moet ik `s morgens eerst naar chirurgie en krijg ik operatief (kleine ingreep) een zogeheten Picc line. Daarna word ik opgenomen voor een maand, denk ik. 

Op woensdag 5 april wordt er begonnen met de chemo`s. Aangezien ik de eerste keer al vrij heftig reageerde denk ik dat dit een zware horde gaat worden. Maargoed, MS kreeg ik niet in een nacht, dus zo snel kom ik er ook niet van af.... Houdt me van de straat hé?! 

Na de chemo`s krijg ik mijn stamcellen terug en ga ik in isolatie. Omdat je verzwakt bent na de chemo`s en je stamcellen nog los zweven door je bloedbaan. Nog zoekende naar hun vestigingsplaats in het beenmerg waar ze (o.a.) de nieuwe bloedlichaampjes kweken, daardoor ben je heel erg kwetsbaar en kan een kleine infectie erg gevaarlijk zijn. Je hebt geen afweersysteem omdat de stamcellen de witte bloedlichaampjes (het afweersysteem) nog moeten aanmaken. 

Waarschijnlijk voel ik me de eerste dagen na day 0/ mijn "wedergeboorte" goed, daarna kickt de chemo goed in en merk ik de gevolgen. 

De chemo valt de slechte cellen aan , maar ook de goeie. En heel simpel gezegd, heb ik dan een tijdje geen afweersysteem meer en voel ik me tijdelijk zwakker  en kan ik niets  hebben. Maar ik weet het van te voren. En daarom zeg ik vast: ik weet niet hoe de komende tijd gaat worden, dat kun je ook niet vergelijken met iemand anders; elk lichaam en elk ziektebeeld is weer anders. Ik ken in ieder geval niemand die precies hetzelfde heeft als ik, en zelfs dan geldt de regel dat elk individu anders is. Dus voorspellen gaat niet, aan de andere kant: voorspelbaarheid maakt het leven saai in mijn ogen. Laten we het positief bekijken! 

Dus als er even een radiostilte is dan weet je wat de reden is. Geen update is dat in principe ook een update. 

Fase 2