Slot periode 1

Mobilisatie

17/03/2017 | cath

Periode 1; de mobilisatie is klaar.  

Eerst had ik dus die ziekenhuisopname en chemo waar ik al over verteld heb en daarna dus de spuitjes thuis. Dit laatste was bedoeld om extra stamcellen aan te maken. Vervolgens had ik weer een ziekenhuisopname van 3 dagen. De eerste dag moest ik naar de tandarts in het ziekenhuis. Eerst werden er door twee verschillende machines verscheidene foto's gemaakt en daarna had ik een controle afspraak bij de tandarts. Gelukkig was alles helemaal perfect. Ze zei dat ze dat al kon zien op de foto's, maar ze was helemaal postief verrast. Deze credits zijn niet voor mij, maar voor mijn fantastische tandarts in Nederland die het allemaal nog extra gecontroleerd heeft een week voor vertrek. Daarna moest ik me voor de opname melden in de kliniek en werd ik opgehaald om longröntgefoto's te laten maken.

Verder moest ik aan een apparaat die mijn hartritme uittekende. Verder nog wat bloedonderzoek, en een check van mijn temperatuur, gewicht, bloeddruk, saturatie en hartslag. Dat laatste zijn zaken die ik nu wel kan dromen sinds 3 jaar.

De volgende dag was de grote dag van de harvest, oftewel de oogst van mijn stamcellen. Met het bloedonderzoek kwamen ze uit op een 9, dus ze maakten zich ernstige zorgen hoorde ik achteraf. Er werd daar door een arts aan me gevraagd of ik misschien een klein beetje last van mijn rug had? Ik begon te lachen en zei: "Ooooh that's why!!' Het begon die nacht, extreem veel pijn in mijn heupen en rug, ik werd ieder uur wakker van de pijn. Ik kon bijna niet meer liggen. Ik begon me al zorgen te maken en dacht dat de prinses op de erwt nu al niet meer lekker lag op haar ziekenhuisbed. Maargoed, door die spuitjes word je lichaam gestimuleerd om meer stamcellen aan te maken. Die worden gemaakt in je beenmerg/ in de grote botten en kun je dus pijn krijgen in je botten en (onder)rug. Na deze constatering hadden ze veel meer vertrouwen dat het bloedonderzoek dat ze meteen gedaan hadden, een beter resultaat zou hebben (dan 9....). Toen we het bloedonderzoek terug kregen, bleek ik 110 te scoren!! Ongelooflijk. Dat was alles dubbel en dwars waard.

Het oogsten van de stamcellen is een erg interessant proces. Super gaaf dat de wetenschap zo ver is, dat dit kan. Je krijgt in iedere arm een naald/infuusachtig iets en vanuit mijn linkerarm werd bloed gepompt, dat ging de machine in en de stamcellen  werden eruit gefilterd en de rest van de cellen en het bloed kreeg ik terug via mijn linkerarm. De stamcellen werden in een apart zakje gepompt. De pijl op de foto wijst naar het zakje met de stamcellen. 
Er gebeurde iets aparts: na anderhalf uur kreeg ik te horen dat we over drie kwartier klaar zouden zijn!! Dit duurt meestal zo'n 4 á 5 uur..... Ik was daarna heel moe maar zeer voldaan. Die middag kreeg ik te horen dat ik een dag eerder naar huis mocht gaan omdat het lab goede resultaten had en groen licht voor het invriezen van de stamcellen had gegeven. Voordat ik weg mocht kreeg ik een uitleg over de start van de volgende periode en mijn datum waarop de zware chemotherapie gaat beginnen. 

3 april moet ik me eerst aanmelden bij de chirurgie voor een zogeheten pickline. Dit is een groot infuus in je nek, in de slagader. Deze krijgt meerdere lijnen.
Daarna moet ik me melden op de afdeling en word ik voor lange tijd opgenomen. In deze tijd krijg ik de zware chemo. (Daarna krijg ik mijn stamcellen terug en moet ik in isolatie, en dan ben ik klaar.) op 4 april wordt er dan gestart met de chemo. Ik kijk er niet tegenop, laat het maar gebeuren, dan is het ook sneller voorbij. Ik verwacht wel een heel zware tijd, ook gezien ik nu al vrij heftig op de chemo reageer, en het echte werk komt nog. Maar "no chemo, no cure," ik moet hier doorheen. Nu ben ik tot die tijd in het appartement en moet mijn lichaam aansterken. Ik moet zo sterk mogelijk zijn dan.

Een ding is zeker: al het harde sporten van het afgelopen jaar heeft zijn vruchten al afgeworpen. Hopelijk de volgende periode ook!!

Slot periode 1