Het verhaal van Cath

Cath(arina) lachte het leven tegemoet met een leuke baan, een vol sociaal leven en prachtige plannen en wensen voor de toekomst. Tot kerst 2013. Cath kreeg de diagnose Multiple Sclerose (MS). Ze kreeg 4 aanvallen in één nacht met als gevolg dat ze in coma raakte. Dat ze daar na 3 maanden uit kwam, was volgens de artsen een wonder. Cath kon helemaal niets meer, niet bewegen, niet eten en zelfs niet praten. Dat ze nu bijna 3 jaar later zo goed en zo kwaad als het gaat zelfs weer kan lopen met een rollator is weer een wonder Maar wel een wonder dat ze met heel veel trainen en oefenen zelf voor elkaar heeft geknokt. Het laat zien wat een vechter Cath is.

Ze vecht iedere dag om de dingen te kunnen doen die iedereen gewoon vindt, douchen, aankleden of afspreken met vrienden voor koffie. Ze traint om sterk en fit te blijven en MS zo min mogelijk grip op haar lichaam en daarmee leven te laten krijgen, maar helaas, dat is niet genoeg. De vorm van MS die Cath heeft, is zo agressief en zeldzaam dat maar 1 op 2000 MS-patiënten (dat zijn maar 8 mensen in heel Nederland) die heeft. Deze vorm is bovendien zo agressief dat medicatie al nauwelijks meer helpt en Cath, ondanks al haar inspanning en inzet, toch (veel te snel) achteruit blijft gaan.

De oplossing is een baanbrekende behandeling in Uppsala, Zweden (HSCT), die bij andere MS patiënten zeer succesvol is gebleken. Natuurlijk is zo'n behandeling risicovol. Maar het alternatief voor Cath is over een jaar of 10 als een kasplant in een verzorgingstehuis zitten. Dat is geen keus!

Cath is in december 2016 met spoed voor deze bijzondere behandeling geaccepteerd. Iedere dag die eerder zou kunnen worden begonnen, vergroot de kans dat succes kan worden geboekt en dat in ieder geval de achteruitgang als gevolg van MS kan worden gestopt. En wie weet, kan zelfs wat vooruitgang worden geboekt. Aan de inzet van Cath zal het niet liggen, maar er was dus haast! De Nederlandse zorgverzekeraars wilden niet meewerken. Omdat de lange termijn gevolgen van de behandeling nog niet voldoende bekend zijn, wordt helemaal niets vergoed.

Via de Stichting 'De 9 levens van Cath' hebben een aantal vrienden van Cath een crowdfunding opgezet om het astronomische bedrag van € 120.000 bij elkaar te krijgen. Om de behandeling in Zweden zo spoedig mogelijk werkelijkheid te maken voor Cath en haar weer toekomstperspectief te geven.

We kunnen het zelf nog nauwelijks geloven: in 7 dagen tijd werd het astronomische bedrag voor de behandeling ingezameld. Heel veel dank daarvoor. Ook namens Cath!

Wie is Cath?

Catharina Bijlholt (30), een vechter vol levenslust voor wie het een nachtmerrie zou zijn om over één jaar of 10 als een kasplant in een verzorgingstehuis te zitten.

Cath is geboren en getogen in Lemmer. Als echte Friezin, stond ze al vroeg op de schaatsen. Naast school was Cath altijd druk met sporten, familie en vrienden. En Cath bleek een uitblinker op de schaatsbaan. Als professioneel schaatsster droomde ze ervan om ooit Nederland bij internationale wedstijden te vertegenwoordigen. Toen die droom strandde door een onoverkomelijke blessure, had Cath nooit gedacht dat het nog veel en veel erger zou worden.

Cath legde zich neer bij deze grote teleurstelling en stortte zich op haar studie en het studentenleven in Groningen. Na 5 mooie jaren met een diploma op zak trok Cath naar het westen met bestemming Amsterdam. In Amsterdam vond Cath al snel een baan bij ING waar ze het enorm naar haar zin had. Samen met haar vrienden en vriendinnen en haar vriend Bram, had Cath een zonnig leven en een stralende toekomst.

Toen Cath net een nieuw huisje had, promotie had gemaakt en voor de feestdagen bij haar ouders in Lemmer was om dit alles te vieren, sloeg er een bom in. MS. Niet die langzame, geleidelijke variant, maar de meest agressieve. Gevolg: negen maanden ziekenhuis, waarvan 3 maanden in coma, en opnieuw leren bewegen, opnieuw leren lopen, en opnieuw leren praten. 

Nu 3 jaar later praat Cath weer, ook kan ze weer bijna haar hele lichaam bewegen, al doet het niet altijd wat ze wil, én ze kan weer lopen (al is het met een rollator). Maar als gevolg van de enorme schade in haar hersenstam is ze voor 100% afgekeurd. Ze kan nog wel een avond uit hoor, maar later dan 10 uur kan ze het dan niet maken. De dagen ervoor en erna ligt ze onder een dekentje op de bank, energie sparen of energie bijtanken. Het hele leven is een uitdaging en bijdragen aan de maatschappij door te werken, zit er niet in. 

Het perspectief? Het wordt alleen maar slechter. Maar er is één uitweg: een zogenaamde HSCT behandeling die ze alleen in Uppsala (Zweden) kan ondergaan. Deze behandeling kan de achteruitgang stoppen, en heel misschien zelfs wel wat vooruitgang bieden.

Dankzij de hulp van alle donateurs is Cath momenteel in Uppsala en zal zij deze bijzondere behandeling vanaf maart 2017 ondergaan. Cath heeft nu perspectief haar leven vast te houden. Niet het leven dat ze ooit heeft gehad, want dat blijft een mooie herinnering, maar het leven waarin de klachten nog net te overzien zijn om van het leven te genieten en niet voor de volle 100% afhankelijk te zijn van anderen.